Tahıl kullanan işletmelerde ihtiyaçları karşılamak üzere güvenilir ve sağlam bir şekilde üretilmiştir. Tahıl ve yağlı tohumları nem, hektolitre, protein, yağ ve diğer parametrelerde bir dakikadan kısa bir sürede analiz eder.
İyi üretim elde edebilmek için yapılan ön analizlerde en önemli nokta, yapılacak analize göre en uygun numuneyi elde etmektir. Belli analizler için belli öğütme esasları belirlenmiş olup Dünya standartlarınca onaylanmıştır. Bu esaslara bağlı olarak, Perten Instruments'ın üretmiş olduğu LM 120 ve 3100 değirmenler, Gluten Analizleri, Düşme Sayısı Analizleri ve NIR Analizleri için tüm yığını temsil eden en uygun numuneyi hazırlamak içn onaylanmıştır.
LM 3100 ise LM 120'den farklı olarak ses geçirmez bir metl gövde içersine oturtulmuştur ve numune alımı torbadan değil, yaylı siklonundan yapılmaktadır. İki değirmen de dakikada 16.800 devir yapan motorla çalışmakta olup, öğütülen örneğin cinsine ve istenilen numune büyüklüğüne göre elek seçenekleri mevcuttur.
Örnek alma kabıyla alınan örnek hücrenin içine dökülür. Anahtar yardımıyla hücrenin üst kısmı yerine vidalanır. Hücre, yerine yerleştirilerek rutubet miktarı tespit edilmek istenen ürün seçme anahtarlarından seçilir. Ölçüm düğmesine basıldığında ekranda seçilen ürün belirir.
HE-50 ölçümü birkaç saniye içinde tamamlar ve sıcaklık düzeltmesini otomatik olarak yaparak ekrandan sonucu gösterir. HE-50 kesin sonuç verdiğinden herhangi bir düzeltmeye gerek yoktur.
Özellikle tarımsal amaçlı kullanımlar için tasarlanmış olan ölçüm hücresi, birçok üründe kullanılabilir. Yeni hücrede ürünün kırılması rutubet ölçümü için en iyi koşulları oluşturur. Bu HE-50'nin yeni hasat edilmiş tahıllarda ve diğer ürünlerdeki ölçümlerinde güvenilir sonuçlar sağlar.
Sıcaklık ÖlüçümüHE-50'ye isteğe bağlı olarak bir sıcaklık ölçüm elektrodu ile depolanmış ürünlerde sıcaklık ölçümü yapılabilir.
Özetle HE-50 ileri teknoloji ürünü olan kullanımı ve bakımı kolay, uzun ömürlü bir cihazdır. Tüm dünyada 4000'den fazla HE-50 cihazı kullanılmaktadır.
Ticarette buğdaylarda aranan ve dünya standartlarında sınıflandırmada esas alınan değerlendirmelerinden biri de hektolitre ağırlıdır. Hektolitre ağırlığı, 100 lt buğdayın kg cinsinden ifadesidir. Hektolitre ağırlığı arttıkça kuru madde miktarı ve un verimi artmaktadır. Hektolitre ağırlığı tür, çeşit, ekim mevsimi, yetişme periyodu ve ekolojik şartlara bağlı olarak değişir. Buğdaylarda danenin şekli, büyüklüğü, kabuğun ince veya kalın olması, karın kısmının derin veya düz olması, kabuğun cilalı olup olmaması hektolitre ağırlığını etkiler.
Genellikle uzun taneli buğdaylar kısalara, küçük taneler büyüklere, kalın kabuklular ince kabuklulara, karın çukuru derin olanlar düz olanlara ve yumuşak buğdaylar sert olanlara göre daha az hektolitre ağırlığı verirler. Yabancı madde miktarı da hektolitre ağırlıkları üzerine etki eder. Haşerelerden zarar görmüş, kırık ve çimlenmiş taneler hektolitre ağırlığını azaltır. Çeşit özelliği de hektolitre ağırlığına etki ettiği için standart buğdaylarda her çeşit için ve bunların sınıfları için standart hektolitre ağırlığı alt sınırları tespit edilmiştir.
Analiz prensibi gereğince 5 dakika zaman ayarlı, sabit hızda dakikada 40 salınım yapacak biçimde, 6 adet deney tüpü yerleştirilebilecek şekilde dizayn edilmiştir. Kullanıcı aynı anda 6 farklı numune ile test yapabilir.
İrmik ve kaba kepekteki unu kepekten ayırmakta kullanılan bir cihazdır. Bu işlemi yaparken rüzgar paletleri bulunan özel bir eleme mekanizmasını kullanmaktadır. Elinizdeki kaba kepeği cihazdan tekrar tekrar geçirerek randıman hesaplamasında kullanabilirsiniz.
Genel gluten yıkama prosedürüne uygun ve tam otomatik olarak çalışmaktadır. Sağ ve sol olmak üzere iki adet yıkama başlığına sahip olan cihazda aynı anda iki farklı örneği yıkama özelliği de bulunmaktadır.
Cihaz buğday, mısır, arpa ve diğer tahıllarda bütün tanede öğütmeksizin 10–20 saniyede ölçüm yapar. Ayrıca un gibi toz ürünlerde de direkt ölçüm yapmaktadır. Cihaz kalibre edildiği takdirde protein, rutubet, kül, gluten, sedim, sertlik, nişasta, şeker, enerji ve yağ analizleri yapabilir. Cihaz son teknolojiye sahip olup, tahıl ve unların haricinde, yağlı tohum, yem, gıda, şarap, alkol, plastik, dezenfektan, ilaç sanayisinde, kozmetiklerde analiz yapan modelleri mevcuttur. Analiz esnasında herhangi bir kimyasal kullanımına gerek yoktur. Cihaz 720–1100 nm dalga boylarında ölçüm yapmaktadır. Numunenin 10 farklı bölgesinde okuma yaptığı için ve numunenin ölçüm öncesinde temizlenmesine gerek kalmadan yüksek hassasiyette sonuç vermektedir. Portatiftir, tarlada veya laboratuarda analiz yapılabilmektedir. Bütün taneli ürünlerde ve toz ürünlerde sadece numune kabı değiştirilerek analiz yapabildiğinden dolayı un ve buğday için farklı cihazlar satın almaya gerek kalmamaktadır. RS232 data kablosu ile bilgisayarla veri alışverişi yapmaktadır.
Buğday ve unda yaş gluten miktarının belirlenmesinde standart değerleri yakayabileceğiniz pratik bir cihazdır. Hem un hem de buğday yıkaması yapılabilir. Standart ikili yıkama hazneleri sayesinde aynı numuneyi paralel yıkayabilir ya da iki farklı numuneyi yıkayabilirsiniz. İki numunenin yıkanabilmesi için test süresi toplam beş (5) dadikadır. Yoğurma ve yıkama işlevini otomatik olarak yapar. Test bitiminde otomatik olarak sesli ikaz vererek durur.