ÇORLU AVRUPA YAKASI GAZETESİ
Çiftçiler Buğdaya Verilen Fiyattan Memnun.
07.05.2020
Ton başına 1350 lira olan buğday bu sene açıklanan zam ile birlikte 1650 lira oldu. Çorlu Ticaret Borsası Başkanı Yüksel Ertan, “buğdaya yüzde 22 zam yapıldı, çiftçiler memnun” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz gün açıklanan buğday fiyatlarıyla ilgili Çorlu Ticaret Borsası Başkanı Yüksel Ertan gazetemize konuştu. Ertan, çiftçiler fiyatlardan memnun olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz yıl 1350 lira olan buğdayın ton fiyatı 1650 liraya yükseltildi.
BUĞDAY FİYATLARI DÜNYA PİYASALARIYLA AYNI TUTULDU
“Geçen sene de bu zamanlarda buğday fiyatları açıklanmıştı, bunun sebebi de Adana, Ceylanpınar, Şanlıurfa hasata başlandı. O bölgelere fiyatların yetişmesi gerekiyor. Geçen sene de 27 Nisan’da açıklanmıştı, aslında bir haftalık bir gecikme yaşandı, korona virüsten dolayı” diyen Çorlu Ticaret Borsası Başkanı Yüksel Ertan, “ Şu anda buğdaya verilen fark yüzde 22, geçen sene bu oran yüzde 29’du bu sene yüzde 22 olarak açıklandı. Bu da dünya piyasalarına uygun, dünya piyasalarında buğday 235 dolar, o fiyatta dünya piyasasının fiyatını verdi. En son yurt dışından alınan buğday fiyatını verdi” dedi.
YÜZDE 22 ZAMDAN ÇİFTÇİLER MEMNUN
Buğdaya verilen zamdan dolayı çifçilerin memnun olduğunu ifade eden Çorlu Ticaret Borsası Başkanı Yüksel Ertan, “Çiftçiler memnunlar, şu anda yüzde 22 vererek enflasyona çifçileri ezdirmedi. Yalnız şu oldu çiftçilere verilen pirimde artış yapmadılar. Pirim kilo olarak 10 kuruştu, bunu da dile getireceğiz. En stratejik ürün buğday, arpada da yüzde 17 lik bir artış yaşandı. Yem bitkilerinin Eskişehir bölgesi devamlı arpa ekiyor toprağın dinlenmesi açısından onları geri tutması bence iyi oldu. Çünkü tarlada her sene aynı şeyi ekmek doğru değil. Çiftçi fiyatlardan memnun pirim biraz daha yükseltilirse, 10 kuruştan 20 kuruşa çıkarsa daha iyi olur. Çünkü ayçiçeğinde 40 kuruş buğdayda kilo başına yarı yarıya olması lazım. Çiftçiyi çok öldürmediler” dedi.
DEVLET GİRDİ FİYATLARI KONUSUNDA DA KONTROL UYGULAMALI
“Girdiler konusunda gübre de çok fazla artış oldu. Geçen sene bin liralık gübre bin 400 lira oldu yüzde 40 fark yaşandı. Devletinde bu konuda bir kontrol getirmesi gerekiyor” diyen Ertan, “Gübre fiyatlarının da çok fazla artmaması lazım. Ekilmeyen alanların tarıma kazandırılması yıllardır söylediğimiz şeydi. Bunun daha fazla genişletilmesi lazım. Sadece belirli bölgelerde arazileri tarıma açtılar. Mümkün olduğunca ekilebilecek arazilerin çiftçilere verilmesi lazım. Trakya da olsun, Anadolu da olsun çok ekilmeyen alan var. Tarıma açılan alanlara da devlet destek verirse Türkiye tekrar kendi kendine yeten ülke durumunda olur” ifadelerini kullandı.