Çorlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Ertan, gübre fiyatlarının artışıyla ilgili gazetemize değerlendirmede bulundu, Ertan, devletin çiftçiye destek vermesi gerektiğini vurguladı.
Gübre fiyatların da geçen yıla oranlar yüzde 80 yüzde 100’e varan fiyat artışları yaşandığına dikkat çeken Yüksel Ertan, çiftçinin tarlasına yeteri kadar gübre atamadığını belirtti. Yeteri kadar gübre atılmadığı zaman verimlerin düşük olacağına dikkat çeken Ertan devletten çözüm beklediklerini belirtti.
PAHALILIĞIN NEDENİ HAMMADDE YAŞANAN SIKINTI
Fiyat artışlarının nedeninin hammaddede yaşanan sıkıntı ve fiyat artışları olduğunun altını çizen Çorlu Ticaret Borsası Bakanı Yüksel Ertan: “Gübre fabrikaları hammadde de sıkıntı yaşıyor ve hammadde palalı, geçtiğimiz hafta gübre fabrikası yöneticilerini bakanlık çağırdı ve toplantı yaptı. Konu görüşüldü fakat bir sonuç çıkmadı, çünkü sorun hammaddeden kaynaklanıyor” dedi.
FİYAT ARTIŞLARI YÜZDE 80, YÜZDE 100’LERE VARDI
Gübre fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 80 ile yüzde 100 arasında arttığını kaydeden Yüksel Ertan, bu durum çiftçiyi olumsuz etkiliyor dedi. Konuşmasını sürdüren Ertan, “Geçtiğimiz yıl 1600 lira olan DAP gübresi bu yıl 3 bin lira, 900 lira olan nitrat gübresi şu anda 1800 lira bu durumda şimdi çiftçi tarlasına nasıl gübre atsın, nasıl verim yükselsin” dedi.
GÜBRE ATILMADIĞI ZAMAN VERİMDE DÜŞÜŞLER YAŞANIR
Tarlasına geçtiğimiz yıllarda örneğin 20 kilo gübre atan bir çiftçi bu zamlarla birlikte 10 kilo gübre atıyor diyen Ertan bu da doğal olarak verimleri düşürecektir” dedi. Konuşmasını sürdüren Çorlu Ticaret Borsası Başkanı Yüksel Ertan, “Gübreye yapılan zamlarla birlikte çiftçi tarlasına daha az gübre atmak zorunda kalacak ve buda doğal olarak verim kayıplarına neden olacak” diye konuştu.
DEVLET ÇİFTÇİYE GÜBRE HİBESİ VERMELİ
Fiyat artışları karşısında devletin çiftçiye hibe desteklerinde bulunması gerektiğinin altını çizen Çorlu Ticaret Borsası Başkanı Yüksel Ertan, “Bu yıl gübrede muazzam fiyat artışları yaşandı, devletimizin çiftçilere hibe destekleri vermesi gerekiyor, kredi değil gübreye hibe vermesi lazım, yüzde 30-yüzde 40 dolayında gübre fiyatlarına hibeler verilmeli, çiftçinin üretmesi devam ettirilmedir” dedi.